مدیریت منابع انسانی و نقشه راه ؛
واقعیت این است که اگر قبلا از من می پرسیدید؛ مهمترین ابزار لازم برای مدیریت منابع انسانی چیست؟ نمی گفتم ابزار نقشه راه. به جای آن، سیستمهای بانک اطلاعات منابع انسانی، حقوق و دستمزد، و یا سیستم های یادگیری و توسعه تیم های کاری را نام می بردم.
اما بعد از آشنایی با ابزار نقشه راه که بوسیله آن می توان، دید کلی و مناسبی برای استفاده هماهنگ از سایر ابزارها داشت. همچنین قابلیتهای این ابزار در یکپارچه سازی منابع و استراتژیها در جهت دستیابی به اهداف اصلی، دیدگاهم تغییر کرد. چون ارزش واقعی یک نقشه راه را درک کردم و حالا با قاطعیت می گویم که آن، مهمترین ابزار برای مدیریت بهتر کار می باشد.
مدیران منابع انسانی می توانند یک نقشه راه برای تعیین استراتژی و اولویت بخشیدن برای برنامه ریزی فرهنگ سازمان و مشتری مداری و همچنین ایجاد و مدیریت برنامه های استخدام و آموزش تهیه کنند. با اینکه این تعریف از نقشه راه، روی کاغذ خیلی عالی به نظر می رسد، ولی بعلت داشتن فرایندهای زیاد برای مدیریت کار به نظر کمی پیچیده می رسد.
اما این ابزار برنامه ریزی امکان هماهنگی بیشتر و ساده تر با سایر قسمتهای کسب و کار و همچنین انطباق اهداف با اولویت های تیم ها را فراهم می کند. به علاوه، به کسب و کار کمک می کند تا اطمینان حاصل کند که برنامه ریزیها، برای کارها و تغییرات به درستی زمان بندی شده است و تمرکز آن روی زمینه های مناسب قرار گرفته است.
به عنوان کسی که خودش در گذشته از هیچ نقشه راهی استفاده نمی کرد، و در مورد یادگیری این مهارت های جدید تردید داشت، می خواهم دانسته های خودم را درباره ایجاد یک نقشه راه منابع انسانی با شما به اشتراک بگذارم.
مرحله ۱: درک کنید که چرا شما نیاز به نقشه راه منابع انسانی دارید
معمولا در منابع انسانی برنامه ها را روی وایت بورد می نویسند و مشخص می کنند چه کارهایی باید انجام شود. اولین مطلب این است که بدانیم، چرا به این سند خاص نیاز داریم؟ در ابتدا لازم است چهار هدف اصلی از نقشه راه را بدانیم؛
- انتخاب اولویت های صحیح : هنگامی که نقشه راهمان در کسب و کار را ترسیم می کنیم، مطالب با اهمیت در کسب و کار معین می شود. اینکه چه کاری قابل انجام است؟ آیا من زمان و منابع کافی دارم که به این اهداف دست یابم؟ بنابراین ترسیم نقشه راه ایده خوبی است برای یکپارچه سازی اهداف کلان کسب و کار با برنامه ها و کارهای اصلی منابع انسانی. پس به این وسیله اولویت های خود را مشخص می کنم.
- شناسایی منابع اصلی : مدیریت منابع انسانی شامل بخش های مختلفی مانند آموزش و رهبری تیمها، تجزیه و تحلیل عملکرد افراد و سیستم تشویق و تنبیه، ثبت تجربیات ارزشمند و … است. این بخش که مسئولیت های زیادی را به طور همزمان به عهده دارد، باید اطمینان حاصل کنند که در هنگام اجرای پروژه ها و برنامه ها، دسترسی به زیر ساختها و منابع لازم وجود دارد.
- برنامه های استخدام : اینکه چه زمانی و چگونه منابع انسانی جدید به کسب و کار اضافه خواهد شد؟ و چگونه ما به عنوان واحد منابع انسانی می توانیم به بهترین نحو ممکن از آن ها پشتیبانی کنیم؟ اگر استخدام اولویت اول برای تیم منابع انسانی شما باشد، این نقشه راه می تواند تلاش های استخدامی شما را در این کسب و کار نشان دهد. همچنین زمان این اقدامات و ارتباط آن با اهداف کسب و کار را به تصویر بکشد.
- شناسایی اثربخشی : در نهایت یکی از ماموریت های اصلی ما این است که چگونه به عنوان یک کسب و کار یا تجارت می توانیم در یک مسیر، مقتدرانه تر و موثرتر گام برداریم. یک تیم منابع انسانی از نظر ظاهری، معمولا هیچ درآمدی ایجاد نمی کند. اما می تواند تاثیرات چشم گیری بر تولید و راندمان کاری یک کسب و کار یا شرکت بگذارد. نقشه راه بخوبی اهمیت این کارها را بر اهداف و استراتژیهای کسب و کار به تصویر می کشد.
بنابراین مهمترین کار منابع انسانی این است که فرصت هایی را که به آن ترتیب، کسب و کار می تواند کارآمدتر و موثرتر باشد، مشخص نماید. یک نقشه راه منابع انسانی، فرصت های بهبود بهره وری را که ما می خواهیم هدف قرار دهیم، مانند خودکارسازی تلاش های اداری و تسریع در امور، را در کنار هم چیده و مصور می نماید.
این نکات مهم دلایل اصلی ایجاد نقشه راه منابع انسانی می باشد. ممکن است انگیزه های شما متفاوت باشند. اما هنگامی که شما تعیین کردید که چه چیزی باعث ایجاد این نقشه راه می شود، نوبت مرحله بعدی رسیده است.
مرحله ۲: با ذینفعان تان صحبت کنید و اطلاعات لازم را جمع آوری کنید
این گام قطعا در کسب و کارهای مختلف فرق می کند. این مرحله کمک می کند تا اولویت بندی کار را مشخص کنید و تیم هایی که توانایی یا استعداد کافی ندارند را شناسایی کنید. همچنین زمینه هایی که قابلیت ایجاد بهبود بهره وری در کسب و کاری را دارند، تعیین کنید.
اگر کسب و کار شما به اندازه کافی کوچک باشد، بهترین کار این است که با هر کدام از همکاران خود یک جلسه یک نفره داشته باشید. بهترین افرادی که می توانند پیشنهادهای کاربردی برای کارآمدتر ساختن کسب و کار داشته باشند، همکاران هستند.
بزرگ تر کردن شبکه = تحقیق بیشتر = اولویت بندی بهتر
این کار یکی از اساسی ترین مفاهیم منابع انسانی است و هر زمان که آن را انجام دهید، اطلاعات زیادی را می توانید به دست بیاورید. سئوالاتی که می توان برای پرسش از همکاران استفاده کرد، عبارتند از:
- اگر کسب و کار ما، زمان و پول بی نهایت داشت، دوست داشتید که کدام یکی از کارهایمان را طور دیگری انجام می دادیم؟
- شما واقعا چه کاری را تحسین می کنید؟ در فرهنگ تیم کاری شما و یا شرکت چه چیزهای با اهمیتی، نادیده گرفته شده است؟
معمولا افراد این گونه صحبت های خود را شروع می کنند: خوب، من دیده ام که فلان تیم کاری و یا فلان شرکت این کار را به این صورت انجام می دهد. شاید ما هم بتوانیم کاری مشابه انجام بدهیم. یا فرهنگ های خوب و رفتارهای دوست داشتنی که در برخی همکاران خود دیده و بسیار تحت تاثیر آن قرار گرفته است.
مرحله ۳: شناسایی آنچه که باید در نقشه راه منابع انسانی خود بگنجانید
در مرحله دوم، جمع آوری اطلاعات مورد نیاز نقشه راه منابع انسانی انجام می گیرد. بعد از این کار زمان آن فرا رسیده که به طور رسمی اعلام کنیم که چه مواردی را می خواهیم در نقشه راه بگنجانیم. من تصمیم گرفتم موارد مربوط به بهبود کارایی فرآیندهای موجود را اولویت بندی کنم. به عنوان مثال مواردی چون، استخدام ها، دوره ها و کارگاه های آموزشی، پیاده سازی و نگهداری سیستم های مدیریت منابع انسانی مانند ارزیابی عملکرد افراد و ثبت اطلاعات و تجربیات، تعیین مسیرهای شغلی و … ضروری می باشد.
شما، همچنین می توانید اقلام مربوط به رویدادهای بزرگ شرکت ها را به عنوان اهداف اصلی این نقشه راه در نظر بگیرید. طوری که می توان آن ها را مایلستون (نقاط زمانی مهم) در نقشه راه دانست. شاید چیزی که در نقشه راه از همه مهم تر باشد، بودجه است. بودجه ها و هزینه ها همه کارهای ما در منابع انسانی را تحت تاثیر قرار می دهند. بودجه کار به همراه هر کدام از آیتم های شما، جزئیات ارزشمندی است که به تصمیم گیری صحیح شما کمک زیادی می کند.
امیدوارم که این مطلب برای شما دوستان مفید بوده باشد. اگر سوال یا تجربه ارزشمندی در این زمینه داشتید در پایین همین مطلب و در قسمت نظرات بیان بفرمایید.